Om Alexandra Charles och 1,6 & 2,6 miljonerklubben

Alexandra Charles

 

För många är Alexandra Charles främst känd för att hon under 20 år startade och framgångsrikt drev Alexandras – Sveriges första internationella nattklubb/diskotek. Idag brinner Alexandra för kvinnors hälsa och jämställd forskning och vård genom 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

 

1,6 miljonerklubben firar snart 20 årsjubileum, 1997 inspirerades Alexandra till att bilda den ideella kvinnohälsoorganisationen. Hon fick idén efter samtal med kardiologen (senare chef för Centrum för Genusmedicin) Karin Schenck-Gustafsson och gynekologiprofessorn Britt-Marie Landgren som berättade om hur mansdominerad forskningen var och att kvinnor diskriminerades i vården.

 

För att förbättra kvinnors livskvalité genom god hälsa samlade Alexandra ett antal kända kvinnor till en damiddag. Med gemensam röst började de sprida information om att ytterligare  genusperspektiv behövs i medicinsk  forskning. De startade 1,6 miljonerklubben – för kvinnors hälsa och jämlik vård och forskning. Namnet kom av att det då fanns 1,6 miljoner kvinnor över 45 år i Sverige. Föreningen växte snabbt och fick stor uppmärksamhet.

 

25 000 medlemmar och internationella systerföreningar
Nu är föreningen uppe i 25 000 medlemmar med ett rikstäckande nätverk och internationella systerföreningar ibland annat i Norge, Danmark, Finland, Island och Tyskland. I Kapstaden och St Petersburg har vi lokala nätverk.

 

2008 inkluderades de yngre kvinnorna från 25-45 år och 2,6 miljonerklubben bildades med samma mål, för kvinnors hälsa. Runt om i landet finns även ett stort nätverk av kontaktkvinnor och ambassadörer, som representerar föreningen lokalt. 1,6 miljonerklubben har även systerföreningar internationellt i Norge, Finland, Danmark, , Island och Tyskland. I Ryssland och, det senaste tillskottet – Sydafrika finns det lokala nätverk. Tillsammans skapar de en stark röst för kvinnors hälsa genom hela livet, runt om i världen.

 

Utmärkelser och böcker
Alexandra Charles  och 1,6 miljonerklubben har fått flera utmärkelser, bland annat Nationalencyklopedins kunskapspris ”för sitt arbete med att sprida objektiv information om kvinnohälsofrågor och verkar för ett holistiskt seende gällande kvinnohälsofrågor”.

 

Alexandra deltar även  i många andra sammanhang i samhället där kvinnors fysiska och psykiska hälsa diskuteras. Hon är ambassadör för Star for life – ett utbildningsprogram som finns i Sydafrika, Namibia och Sri Lanka. Alexandra Charles är även aktiv  i välgörenhetsorganisation Stadsbrudarna sedan mitten av 70-talet.

 

För sina samhälleliga insatser och arbete för kvinnors hälsa har Alexandra Charles och 1,6 & 2,6 miljonerklubben  fått flera utmärkelser som Hans Majestäts Konungens medalj, S:t Eriksmedaljen och en Pro Patria-medalj. 

 

Sedan 1986 har Alexandra gett ut tre böcker. Alexandra on the Rocks med Lotta Lewenhaupt, Festboken med Magdalena Ribbing och självbiografin Livet är en dröm med Åsa Mattsson. Tillsammans med 1,6 & 2,6 miljonerklubben har Alexandra Charles  även medverkat i böckerna Livspusslet, Farliga begär, Sinnenas mat och nu senast Lyckomyten.

 

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

LJUSA MINNEN I NOVEMBER: Minns i november  den ljuva september..... det behöver vi göra så här års när den grå filten oftast vilar över oss. Men inomhus är det ljust och full aktivitet. Det är fenomenalt att upptäcka hur... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89