Rotsaker har allt - utom kalorier

Goda rötter bra för hjärta och mage

Grön- och rotsaker skyddar mot hjärt- kärlsjukdomar och cancer. Dessutom är de fulla av vitaminer och antioxidanter. Det finns många skäl att rota djupare i grönsaksdisken!

Vi äter förvånansvärt lite rotsaker i Sverige, konstaterar Nils-Georg Asp professor i näringslära vid Lunds Universitet.

Rotsaker är perfekta att odla i vårt klimat och kan förvaras länge utan att förlora sitt näringsvärde. Ett visst uppsving kan skönjas i kölvattnet av innovativa kockar som sprider kunskap om de goda rötternas fina egenskaper och smaker. Men fortfarande är det lite av fattigmansstämpel över dem. Visst är de billiga och det är alls ingen nackdel, men det finns bättre argument än de rent ekonomiska för att inkludera mera rötter i maten.

– De ger både färg, volym och smak, men väldigt få kalorier. Dessutom är de närings- och fiberrika, men konsumtionen måste tiodubblas om vi ska se en reell hälsoeffekt, påpekar Georg Asp.

Man vet idag att mat som innehåller mycket grön- och rotsaker skyddar mot hjärt- kärlsjukdomar, liksom vissa typer av cancer. Här spelar sannolikt antioxidanterna en stor roll.

Rotsakernas vinnare

Moroten är utan konkurrens vår mest populära rotsak. Den innehåller betakaroten, en antioxidant som lättare tas upp om moroten kokas och serveras med lite fett. Sötpotatisen är på frammarsch i Sverige, även den innehåller en hel del betakaroten. C-vitamin och fibrer finns i stor mängd i till exempel kålrötter. Persiljerot, rödbeta och palsternacka innehåller folsyra. Inulin som finns i jordärtskocka stimulerar bakterierna i govtarmen.

Professorns panna

Nils-Georg Asp har inga givna favoriter men tipsar gärna om sin rotsakspanna som han gör i ugn med till exempel rotselleri, persiljerot, kålrabbi, kålrot, morot och palsternacka.

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Låt oss hjälpa till....: Kära medlemmar! Alla känner vi väl att vi önskar göra något för att hjälpa till i dessa Coronatider! Att tillsammans med andra kunna ge de mest utsatta lite glädje och hopp. Ett initiativ... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520