Oro över utgångna östrogenpreparat

Utgångna östrogen preparat oroar

Östrogenpreparaten Premarina eller Premelle sekvens togs vid årsskiftet bort från apotekets sortiment. Orsaken som uppges är att de förskrivits i så ringa omfattning och att ersättningsprodukter finns att tillgå. Gynekologen Gunilla Björk beklagar beskedet djupt.

– Jag håller inte med om att det finns likvärdiga ersättningsprodukter, säger hon.

Preparaten ifråga innehåller konjugerade östrogener som utvinns ur urin från dräktiga connemaraston på Irland. Detta är världens mest använda östrogen mot klimakteriebesvär. Många kvinnor föredrar det framför det naturliga, syntetiskt framställda, östrogenet som är det mest använda i Sverige. Det framställs och byggs upp som det kroppsegna östrogenet.

Att svenska kvinnor anses föredra det naturliga östrogenet beror på en missuppfattning. På 70-talet trodde man att en ökad förekomst av livmodercancer bland östrogenbehandlade kvinnor berodde på konjugerat östrogen, det då mest använda. Senare framgick att båda östrogentyperna påverkar livmoderslemhinnan som växer till, eftersom mensen inte längre finns stannar slemhinnan kvar och blir gammal, och därmed ökar risken för livmodercancer. Därför kompletterar man numera med gulkroppshormon, gestagen, som eliminerar denna ökade risk.

Kvinnor har olika typer av klimakteriebesvär och reagerar olika på behandlingar. Vissa föredrar naturligt östrogen, andra blir bättre hjälpta av konjugerat östrogen. För mig är det självklart att förskriva det som kvinnan själv anser sig må bäst av. Den valmöjligheten finns tyvärr inte längre. Jag hoppas därför att Wyeth AB snarast ändrar sitt beslut och ger svenska kvinnor möjlighet att åter kunna välja det östrogen som hon mår bäst av.

Gunilla Björk, Gynekolog

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Låt oss hjälpa till....: Kära medlemmar! Alla känner vi väl att vi önskar göra något för att hjälpa till i dessa Coronatider! Att tillsammans med andra kunna ge de mest utsatta lite glädje och hopp. Ett initiativ... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520