Lärare mot Tobak och Psykologer mot Tobak har beslutat att utdela diplom till livsmedelsaffär i Uppsala för ansvarsfull hantering av tobak.

Tobak orsakar runt 12000 människors alltför tidiga död årligen i Sverige och bidrar stort till nedskräpning och förgiftning av vattendrag. Vidare orsakar tobaksodlingar stora miljöskador och bidrar till barnarbete.

Därför är det viktigt att livsmedelshandeln tar sitt ansvar att inte uppmuntra till att börja använda tobak eller locka att fortsätta använda tobak genom att exponera tobaksvaror.  Detta gynnar folkhälsan och gynnar även livsmedelshandeln då kunderna i snitt lever 10 år längre och kan fortsätta vara kunder om de inte använder tobak.

  • En bra matvaruaffär ska inte exponera en för hälsan så skadlig produkt som tobak i kassor och diskar utanför kassorna.
  • Om tobak säljs ska den betalas vid kassorna och hämtas ut i automater utan exponering och annan marknadsföring. 

Luthagens livs tilldelas därför diplom då tobak inte exponeras i affären.

Nelins tilldelas ett omnämnande då de inte exponerar cigaretter men har en bit kvar då de fortfarande exponerar andra tobaksvaror i disken utanför kassorna.

 

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Gå för hjärtat tillsammans med oss!: Kära medlemmar, Vilken märklig tid vi lever i! Mycket är tungt men annat är positivt. Vi vet att vi går igenom en historisk epok, som länge kommer att leva i folks medvetande. Idag... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520