Bakterierna slår tillbaka

Bakterier som är motståndskraftiga mot antibiotika blir allt vanligare. Antibiotika har räddat livet på så många människor, men nu slår bakterierna tillbaka.

 

 

Vi bär alla på bakterier, överallt i hela kroppen finns de; i magen, på huden i munnen och i luft-vägarna. Och den som har multiresistenta bakterier i kroppen bär dem som vanliga bakterier. Man är inte sjuk oftare, men man kan få fel antibiotika vid infektioner och infektionen blir svårbehandlad. Till exempel kan man ha MRSA – resistenta gula stafylokocker på huden, i näsan eller svalget. För det mesta gör de ingen skada men de kan orsaka sårinfektioner eller bölder. Vid riktigt allvarliga fall kan bakterierna orsaka blodförgiftning eller infektion i hjärt-klaffarna. Då hjälper inte vanligt penicillin.

ESBL är ett ämne, enzym, som en del bakterier har förmåga att tillverka, och bakterier som tillverkar EBSL blir mer motståndskraftiga mot antibiotika. Bakterien E.coli som alltid finns i våra tarmar är den vanligaste bakterien som kan börja bilda ESBL.

Bakterierna kan finnas på råa, osköljda frukter och grönsaker, i vatten och glass – oftast får vi dem i oss utanför Sverige. Bakterierna finns i tarmen och kan bara spridas genom otvättade händer eller förorenad mat.

Rent allmänt kan sägas att antibiotika bara ska tas när det verkligen behövs, annars riskerar vi att bakterierna utvecklar motståndskraften snabbare. När vi tar antibiotika påverkas och dödas också vår naturliga bakterieflora som skyddar mot andra bakterier – och de motstånds-kraftiga tar allt större plats.

 

Bild: bakterien    illustration thomas tjärnkvist

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Låt oss hjälpa till....: Kära medlemmar! Alla känner vi väl att vi önskar göra något för att hjälpa till i dessa Coronatider! Att tillsammans med andra kunna ge de mest utsatta lite glädje och hopp. Ett initiativ... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520